ETT STORT TACK TILL ALLA LEDARE FÖR ERT ENGAGEMANG UNDER VT20!
Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Täby Gymnastikförening
GLÄDJE - GEMENSKAP - KVALITET - KOMPETENS

Frågor & Svar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna om Gymnastikskolan. Saknar ni något, vänligen kontakta kansliet.
Sammanställning frågor
Vad är Gymnastikskolan?
Vad är skillnaden mellan en Träningsgrupp och en Gymnastikskola?
Vad är skillnaden mellan en Gymnastikskola och en Tävlingstrupp?
Vad förväntas av mig som gympaförälder?
Var tränar Gymnastikskolan?
Vad tränar Gymnastikskolan på?
Hur anmäler jag mitt barn till Gymnastikskolan?
Grupperna blev fullbokade, vi fick inte plats. Finns det någon reservlista?
När får vi reda på träningstiderna?
Jag har anmält mitt barn, men träningstiderna fungerar inte för oss. Hur gör vi nu?
Vem är ledare och hjälptränare i grupperna?
Vad är Gymnastikskolan?
På grund av rådande situation under VT20 kommer vi inte att starta nya Gymnastikskolor till HT20. Vi ser över möjligheten att starta VT21 istället, mer information kommer under höstterminen.

Gymnastikskolan är en del av föreningens tävlingssektion och har ersatt de tidigare BAS/UT-grupper som har startat varje höst.

Gymnastikskolan är för de barn (flickor & pojkar) som har ett stort intresse för gymnastik, har en vilja att träna flera gånger i veckan med en målsättning om att tävla i truppgymnastik.

Vad är skillnaden mellan en Träningsgrupp och en Gymnastikskola?
Det finns några skillnader mellan att gå i en träningsgrupp och i en Gymnastikskola som vi vill lyfta fram.

Träningsgrupp
Till vår gymnastikverksamhet inom träningsgymnastik är alla välkomna att träna gymnastik med eller utan förkunskaper. Kallas även för breddgymnastik och barnen tränar vanligtvis mellan 1 till 2 timmar per vecka. Här delas barnen upp efter ålder och kunskapsnivå.

Vi använder oss av alla vanligt förekommande redskap som finns i gymnastiksalar och tränar grundläggande motorik, rums- och kroppsuppfattning, styrka, smidighet och balans genom grundformerna: gå, springa, hoppa, åla, krypa, rulla, kasta/fånga, stödja, klättra, balansera och hänga.

Gymnastikskola
Barnet har ett stort intresse för gymnastik, har en vilja att träna flera gånger i veckan men framförallt har en målsättning om att tävla i truppgymnastik. Gruppen skapas på hösten och hålls samman under minst 2 år (vad som sker efter 2 år bearbetas fortfarande).

Gymnastikskolan är en del av föreningens tävlingssektion, vilket innebär ett stort föräldraengagemang från start. Det förväntas ett större föräldraengagemang i Gymnastikskolan än i en träningsgrupp. Läs mer nedan om vad som förväntas av gympaföräldrar.


Tävlingar och läger i Stockholmsregionen förekommer redan under första året. Inköp av enhetliga tävlingskläder (dräkt eller linne).

Vill barnet träna fler gånger i veckan, men inte tävla så rekommenderar vi att träna kvar i sin träningsgrupp.
Vad är skillnaden mellan en Gymnastikskola och en Tävlingstrupp?
Gymnastikskolan är ett nytt spår i föreningen som vi erbjuder från det året barnet fyller 7 år. De är våra yngsta tävlingsgymnaster. Gymnastikskolan är totalt fem år. De två första åren hålls gruppen samman, de tränar två gånger i veckan á 1,5 timme. Huvudspåret är att fortsätta i Gymnastikskolans fem år, efter två år har vi möjlighet att erbjuda ett begränsat antal alternativet att träna tre gånger i veckan (fortfarande under bearbetning).

Tävlingstrupp erbjuder vi från det året barnet fyller 9 år och tränar 3 gånger i veckan. Hur övergången ser ut efter två år från Gymnastikskolan till Tävlingstrupp är inte klart ännu, det håller fortfarande på att bearbetas.
Vad förväntas av mig som gympaförälder?
Gymnastikskolan är en del av föreningens tävlingssektion, vilket innebär ett stort föräldraengagemang från start. Vid föreningens alla arrangemang är det föräldrar till gymnaster inom tävlingssektionen som ansvarar för olika funktionärsuppgifter. Att bidra innan och/eller under föreningens arrangemang är en del i att vara med i tävlingssektionen. Varje Gymnastikskola har minst 3 teamföräldrar som samordnar funktionärsuppgifterna mellan er föräldrar. Med er fantastiska föräldrar har vi möjlighet att erbjuda härliga arrangemang för våra medlemmar.

Det förväntas att ni stöttar ledarna i deras arbete. Våra ledare är ideella och har ledaruppdraget som sitt fritidsintresse. Det är viktigt att de känner ert stöd. Dagläger förekommer under de två första åren och då förväntas föräldrarna hjälpa till med uppgifter runtomkring.

Det förväntas att ni ställer upp som tyckare när er grupp ställer upp på olika tävlingar inom Stockholmsområdet. Föreningen erbjuder interna utbildningar så att ni kan sitta som tyckare.
Var tränar Gymnastikskolan?
Föreningen har träningsåret 2020-2021 Gymnastikskolor i Täby, Vallentuna och Österåkers kommun.

I Täby sker träning i Futuraskolan Bergtorp och/eller Skolhagenskolan.
I Österåker sker träning i Skärgårdsstadshallen, Bergahallen och/eller Margretelundsskolan.
I Vallentuna sker träning i Bällstabergsskolan

Vilka träningstider som respektive Gymnastikskola har hittar ni här.
Vad tränar Gymnastikskolan på?
I en Gymnastikskolan tränar gymnasterna på de grundläggande momenten inom gymnastiken med en tydlig progression i övningarna på ett lekfullt sätt. Det är en tydligare inriktning och utveckling av gymnastikspecifika liksom generella idrottsliga färdigheter. Att tävla är inte i fokus, men tävlingar kommer att förekomma anpassade efter gymnasternas nivå.

Det finns en välarbetad träningsplanering med en röd tråd igenom med vad gymnasterna tränar på och vad gymnasterna tävlar på. I början börjar gymnasterna med att träna på grunderna. Inom gymnastiken är det mycket fokus på tekniken för att förbereda gymnasterna inför svårare moment på ett skadeförebyggande och säkert sätt. Det innebär att gymnasterna inte utför färdiga övningar från början, t.ex. en rondat, handvolt, flickis. Gymnasterna tränar på delar av övningen (legobitar) för att kunna bygga upp en tekniskt god färdig övning.

Grundläggande moment under första året: kullerbytta, handstående, hjulning, ljushopp, X-hopp.
Hur anmäler jag mitt barn till Gymnastikskolan?
På grund av rådande situation under VT20 kommer vi inte att starta nya Gymnastikskolor till HT20. Vi ser över möjligheten att starta VT21 istället, mer information kommer under höstterminen.Tidigare information
Anmälan till Gymnastikskolan med start hösten 2020 öppnar under vårterminen 2020.

Anmälan sker via direktanmälan, vilket innebär att det är först till kvarn när platserna släpps. Anmälan kommer öppna i två omgångar; först för barn födda 2012, sen för barn födda 2013.

Ni anmäler er direkt till en specifik Gymnastikskola, t.ex. Gymnastikskola 1 Blå Täby, Gymnastikskola 1 Österåker. Det är ingen skillnad mellan de olika grupperna, vi har bara valt att benämna de med färger.

Information skickas till berörda om hur anmälan går till. Informationen kommer att skickas till aktiva medlemmar under vårterminen 2020. Därefter kommer vi ha möjlighet att öppna anmälan för nya medlemmar (ej aktiva VT 2020).

Har ni bokat in er i en Gymnastikskola så har ni kvar den platsen tills ni aktivt meddelar kansliet att ni inte vill fortsätta.
Grupperna blev fullbokade, vi fick inte plats. Finns det någon reservlista?
Ja. Om platserna tar slut kommer det finnas ett formulär, en reservlista till Gymnastikskolan, för er föräldrar att fylla i. Vi kommer att fylla på från den listan om det sker några avhopp under det första året (hösten 2019/våren 2020).

Just nu tar vi inte emot intresseanmälningar till reservlistan. För mer information, kontakta kansliet.
När får vi reda på träningstiderna?
Vi kan tyvärr inte meddela några träningstider när bokningen öppnar. Vi behöver få våra önskade tider bekräftade av respektive kommun innan, vilket sker i slutet av maj/början av juni. Efter det behöver vi lägga ett schema för alla tävlingsgrupper och Gymnastikskolor. När det tidspusslet är färdigt har vi möjlighet att meddela träningstiderna. I vanliga fall brukar det vara efter midsommar, men det kan även ske senare.
Jag har anmält mitt barn, men träningstiderna fungerar inte för oss. Hur gör vi nu?
Det går bra att avanmäla sig om gruppens träningstider inte fungerar för er. Ni kommer då få en återbetalning. Ni har fortfarande möjlighet att anmäla er till en träningsgrupp till hösten om ni vill det. Anmälan till de grupperna sker i juni.

Kontakta ekonomi@tabygf.com vid frågor kring fakturering, inbetalningar och återbetalningar.
Vem är ledare och hjälptränare i grupperna?

Täby Gymnastikförening är en ideell förening och har över 200 ideella krafter i olika åldrar. I en Gymnastikskola är det 1-2 vuxna tillsammans med gymnaster från våra tävlingstrupper som är med i ledarteamet. 


Vi erbjuder våra ledare utbildningar internt och via Svenska Gymnastikförbundet. Vi har en utbildningsstege för ledarna för att säkerställa att rätt kompetens finns i ledarteamet.


Vill du hjälpa till? Kontakta ansvarig för tävlingsgrupperna för mer information.

 
Samarbetspartners
 
Nationell idrottsutbildning (NIU) i truppgymnastik
 
Sponsor
 
Handla genom Sponsorhuset och stöd Täby GF
 
Bo på Scandic när du åker bort