Träningsgrupper
Täby Gymnastikförening erbjuder träningsgymnastik en gång i veckan från 3 års ålder och uppåt. Gymnasterna tränar motorik och rörelseglädje med hjälp av redskap som är vanligt förekommande i en skolas gymnastiksal. Vi har träningsverksamhet i Täby kommun, Vallentuna kommun och Österåkers kommun.
Vi har ett 50-tal träningsgrupper som är indelade i olika åldrar, med och utan förkunskaper.
Gymnastikgrupperna leds av föräldrar/anhöriga med gymnastikerfarenhet eller erfarenhet från någon annan sport eller idrott tillsammans med gymnaster från tävlingsgrupper. Gymnastiken bedrivs på samma sätt i de tre kommunerna och kvalitén säkerställs av ett utarbetat material i form av pärmar för olika övningar.
Tävlingsgrupper
Från det året barnet fyller 7 år finns det möjlighet att börja träna i föreningens Gymnastikskola. Gymnastikskolan är ett nytt spår inom truppsektionen (tävling) för att kunna erbjuda fler barn träning två dagar i veckan. Gymnastikskolan är för de barn som har ett stort intresse för gymnastik, har en vilja att träna flera gånger i veckan med en målsättning om att tävla i truppgymnastik. Barnet bör ha gått på gymnastik i minst två (2) terminer för att kunna tillgodose sig träningen på bästa sätt i Gymnastikskolan.
Från 9-10 års ålder tränar gymnasterna 3-4 gånger per vecka beroende på grupp. Föreningen har 12 tävlingstrupper på olika nivåer och de har sin huvudsakliga verksamhet i Täby kommun.
Gymnasterna har möjlighet att tävla i fyra olika klasser; manlig, kvinnlig, mixed och öppen klass (ojämnt antal flickor/pojkar). Föreningens äldsta gymnaster är i 20 års åldern och tävlar på Svenska Mästerskapen (SM) i truppgymnastik. Tävlingsgymnasterna representerar föreningen på regionala och nationella tävlingar. Varje lag på tävling består av olika antal gymnaster beroende på tävlingsnivå.
Gymnasterna tävlar i tre grenar: fristående, tumbling och trampett.
- Fristående – En dans med akrobatiska inslag
- Matta – En serie av akrobatiska moment i följd på långmatta eller tumbling
- Hopp – Volter på främst trampett men också i viss mån satsbräda (gäller främst yngre gymnaster)